Når der er risiko for vold, er der regler og praksis for, om medarbejderne må arbejde alene. Dem kan du bruge i din argumentation.
I bekendtgørelse om arbejdets udførelse § 11 står: “Hvis den ansatte går alene ved en arbejdsproces, og dette kan medføre en særlig fare for den pågældende, skal arbejdet tilrettelægges således, at denne fare imødegås. Kan faren ikke imødegås, må den ansatte ikke arbejde alene.”
Arbejdstilsynet tolker bestemmelsen på denne måde:
- Vold og trusler om vold udgør en særlig fare.
- 'Faren imødegås' skal forstås på den måde, at der kommer hurtig og effektiv hjælp, hvis ansatte bliver udsat for vold.
Dette betyder altså - ud fra Arbejdstilsynets påbud - at arbejdsgiver skal:
- sikre, at der foretages risikovurderinger af borgere, hvor man har mistanke om risiko for vold. Risikovurderingerne skal gentages jævnligt.
- sikre, at ansatte kan få hurtig og effektiv hjælp, hvis risikovurderingerne viser, at der er borgere med 'kendt voldelig adfærd'.
- vurdere, om det er nødvendigt at sikre 'auditiv eller visuel kontakt' med en kollega.
Hvis der borgere med 'kendt voldelig adfærd', altså hvis man ved, at borgeren kan være udadreagerende og 'farlig', så vurderer Arbejdstilsynet, at ansatte ikke må arbejde alene uden enten 'auditiv' eller 'visuel' kontakt. Ansatte skal altså kunne råbe en kollega op, eller en anden kollega skal kunne se den ansatte.
Hvis borgernes adfærd er uforudsigelig – altså at man ikke kan være sikker på, at risikovurderingen holder – vurderer Arbejdstilsynet også, at ansatte skal kunne ses eller høres af en kollega.
I situationer, hvor risikoen for vold ikke er helt så stor, kan Arbejdstilsynet vurdere, at et velfungerende og effektivt alarmsystem hvor hjælp kommer hurtigt, er godt nok.