Overenskomstens arbejdstidsaftale er en generel (ramme)aftale, der kan fraviges helt eller delvist i en lokal arbejdstidsaftale. Det gælder, uanset om de generelle aftaler er indskrevet i overenskomsten eller ligger som bilag til overenskomsten.
Det kan give god mening at forhandle en lokal arbejdstidsaftale, netop fordi den i højere grad kan tage udgangspunkt i den konkrete arbejdsplads, arbejdsopgaverne og personalegruppens ønsker og behov.
Hvis I indgår en lokal arbejdstidsaftale, skal I dog være opmærksomme på ikke at forringe jeres vilkår! Tag udgangspunkt i, at den centrale arbejdstidsaftale er minimumsbestemmelser. Som medarbejdere skal I have noget ud af at ændre på at fravige de generelle aftaler.
Vær i dialog med kolleger før forhandling af en lokal arbejdstidsaftale. Det gælder uanset, om du selv har kompetencen til at forhandle, eller om det er din lokale fagforening, der har forhandlingskompetencen. TR og AMR's indgående kendskab til arbejdspladsen, opgaverne og kollegernes ønsker og behov er afgørende for en god aftale. Kontakt din lokale FOA-fagforening og vær i dialog med dem om jeres ønsker, hvis fagforeningen har forhandlingskompetencen. Skal du selv forhandle, kan du selvfølgelig også sparre med din lokale FOA-fagforening.
Vær skarp på formålet
Før du taler med din lokale fagforening eller din ledelse om at indgå en lokal arbejdstidsaftale, der helt eller delvist erstatter aftalerne om arbejdstid i overenskomsten skal du sammen med kollegerne overveje, hvad I ønsker at opnå med aftalen. Hvad er jeres fælles målsætninger, hvad skal aftalen tilgodese?
Idéer til mål med en lokal arbejdstidsaftale:
- Bedre opgaveløsning
- Bedre tilpasning af personaleressourcer i relation til arbejdsmængden og arbejdsbelastningen
- Øget indflydelse på egen arbejdstid
- Øget arbejdsglæde
- Bedre arbejdsmiljø
- Bedre sammenhæng mellem familieliv og arbejdsliv
- Bedre muligheder for kompetenceudvikling
- Nedbringelse af sygefravær og vikarudgifter
- En mere attraktiv arbejdsplads
- Bedre mulighed for teamsamarbejde
Der kan indgås lokale arbejdstidsaftaler for en enkelt arbejdsplads, samlet for en virksomhed eller indenfor det offentlige: for hele det pågældende område i kommunen eller regionen. Du kan som TR kun indgå lokalaftale indenfor dit eget forhandlingsområde. Det vil sige, de kolleger du er blevet valgt af og iblandt. Er du ansat på en privat overenskomst, er det som udgangspunkt dig som TR, der har kompetence til at forhandle den lokal arbejdstidsaftale. Er du ansat på offentlig overenskomst er det oftest fagforeningen, der har forhandlingskompetencen; tjek altså med din FOA-fagforening før du påbegynder en forhandling.
Læs mere om indhold og krav til lokal arbejdstidsaftale