Styrk fællesskaberne, det fastholder medarbejderne og nedbringer sygefraværet


Ny forskning fra KU peger på, at et styrket psykosocialt arbejdsmiljø på arbejdspladsen kan nedbringe sygefraværet på de regionale arbejdspladser med 30 procent og øge fastholdelsen af medarbejderne med hele 44 procent.

Analysen peger på, at forbedringer i arbejdsmiljøet kan bidrage til at nedbringe det samlede sygefravær på regionale arbejdspladser med op til 30 procent. Arbejdsmiljø relateret til udviklingsmuligheder, indflydelse på arbejdet og retfærdighed er de vigtigste aspekter at forbedre.

  • Udviklingsmuligheder dækker over medarbejdernes oplevelse af kunne lære nyt gennem deres arbejde og at der er karrieremuligheder
  • Indflydelse handler om handlefrihed i kerneopgaven
  • Retfærdighed går på medarbejdernes oplevelse af at konflikter løses på en fair måde, og at arbejdet fordeles retfærdigt

- Jobtilfredshed hænger tæt sammen med en fælles oplevelse af samarbejde, tillid og retfærdighed, så hvis du vil fastholde dine medarbejdere, så skal du sætte fokus på fællesskabet. Det er den klare opfordring fra Jimmi Mathisen, der er Ph.D-studerende på et stort anlagt forskningsprojekt på Københavns Universitet, som er finansieret af Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet.

Han har ved hjælp af epidemiologiske metoder og en trivselsundersøgelse på de regionale arbejdspladser fundet frem til, at hvis man har et godt arbejdsmiljø på alle parametre, så ville man kunne fastholde mere end 44 procent i jobbet, mens sygefraværet vil kunne nedbringes med 30 procent.

Læs artiklen og få inspiration til at bruge den nye viden på din arbejdsplads.
 
Se også to film om Nedbringelse af sygefravær og Fastholdelse af medarbejdere.