Thomas Enghausen
Særligt for tillidsvalgte

Vi gør alt, hvad vi kan for at lande en god aftale, men det er klart, at vi ikke får samtlige krav hjem, siger næstformand i FOA, Thomas Enghausen.
Foto: Presse

OK23: Her er alt, hvad du skal vide

FOA går ind til forhandlingerne med en række krav, men før det bliver FOAs tur til at forhandle, skal de store forlig lande. Forvirret? Så læs med nedenfor og bliv klogere på OK23.

Af Jacob Kabel

Forhandlingerne er blevet kaldt historisk svære af både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer. Den høje inflation har medført et reallønsfald, og derfor er det helt naturligt, at løn kommer til at spille en stor rolle ved overenskomstforhandlingerne på det private område. De blev for alvor skudt i gang i starten af januar, da Dansk Industri og CO-industri holdt pressemøde i Industriens Hus. 

Også for FOAs medlemmer fylder ønsket om en højere løn. Det fortæller næstformand Thomas Enghausen, 

”Vi har indsamlet gode og reelle krav fra medlemmerne i løbet af efteråret, og løn fylder en del. Det er helt naturligt, når købekraften udfordres, som tilfældet er i øjeblikket,” siger han, men tilføjer, at både det psykiske- og det fysiske arbejdsmiljø også har fyldt en del i de indsamlede krav fra medlemmerne.

Kravene er inddelt i 10 temaer, hvor løn og hhv. psykisk- og fysisk arbejdsmiljø udgør de tre. Du kan læse mere om de ti temaer HER.

”Vi gør alt, hvad vi kan for at lande en god aftale, men det er klart, at vi ikke får samtlige krav hjem. Det er jo desværre ikke en buffet, vi går ind til,” siger Thomas Enghausen.

De store forlig skal lande først

Før Thomas Enghausen og resten af FOAs forhandlingsdelegation skal krydse klinger med blandt andet Dansk Erhverv, skal de store forlig forhandles hjem.

Industriens overenskomst er den første, der lander, og derefter kommer transportbranchens. De kaldes ’gennembrudsforlig’, da de blandt andet definerer det niveau, lønnen udvikler sig på bredt på hele det private arbejdsmarked.

”Jeg holder hele tiden øje med, hvad parterne på de store overenskomstområder siger, for deres forlig kommer til at være vores forhandlingsudgangspunkt,” siger Thomas Enghausen.

Normalt lander industriforliget og transportforliget i løbet af februar måned, og derefter er det blandt mange andre FOAs tur. De fleste private overenskomster udløber den 1. marts, hvorfor en ny aftale skal være landet inden den dag. I praksis fungerer det dog ofte sådan, at forligsmanden udskyder skæringsdatoen med én eller to gange 14 dage. 

Hold dig orienteret

Det er ikke til at sige præcist, hvornår der sker hvad i forhandlingerne, og derfor er Thomas Enghausens bøn til dig som tillidsvalgt at sørge for at holde dig opdateret og viderebringe relevant information til dine kolleger.

”De private overenskomstforhandlinger er lidt mere lukkede end de offentlige, men resultatet har kæmpe betydning for dine fremtidige løn- og arbejdsvilkår, så jeg vil gerne sætte en fed streg under, hvor vigtigt jeg synes, det er, at man som TR følger med og deler og diskuterer det relevante med sine kolleger,” siger Thomas Enghausen og forklarer, at han har tænkt sig at bruge sin Facebook-profil til at rapportere fra forhandlingsforløbet. 

Man kan også følge med på FOA.dk/ok23

Tingene kan udvikle sig lynhurtigt i overenskomstforhandlingerne, men groft skitseret forventes denne proces:

  • Februar: Gennembrudsforlig
  • Februar-marts: Parterne (herunder FOA) forhandler
  • April: Afstemning blandt FOAs privatansatte medlemmer
  • Derefter: Resultatet af afstemningen afgør, om overenskomsten fornyes (flertallet af medlemmer på tværs af FH stemmer ja), eller om der bliver konflikt (flertallet af medlemmer på tværs af FH stemmer nej).

De store knaster

Når dette års overenskomstforhandlinger er blevet kaldt historisk svære, skyldes det primært den nuværende økonomiske situation: 

Inflationen er stukket helt i vejret, og dermed er danskernes løn blevet udhulet. Samtidig forventer arbejdsgiverne en snarlig økonomisk nedtur, hvilket gør, at de vil holde igen med alt for store lønstigninger.

Oveni dette kan så lægges den nye SVM-regerings udmelding om, at Store Bededag skal sløjfes. Hvordan afskaffelsen af helligdagen i praksis skal spille sig ud, vides endnu ikke, men Fagbladet FOA har kigget på det, og deres artikel kan du læse HER.