Bestyrelsens beretning
Af: Jens Nielsen, afdelingsformand
Hvordan er det gået i FOA Frederikshavn
I afdelingen er der en fortsat udvikling i gang, en udvikling som gerne skal forplante sig til de tillidsvalgte og medlemmerne, udviklingen er at styrke den røde tråd mellem afdelingen-de tillidsvalgte og medlemmerne. Selve ordet Udvikling er et mode ord, og betyder faktisk blot forandring eller ændring. Jeg tror det er godt for de ansatte og valgte i afdelingen, at mærke hvordan det at skulle være omstillingsparat, faktisk er en meget mentalt krævende proces.
Det giver ligesom en større forståelse for de udfordringer, mange af FOAs medlemmer oplever, når de stilles overfor kravet om altid at være omstillings parat. Men hvis vi alle sammen hele tiden skal udvikle, hvornår bliver der så tid til fordybelse og refleksion, og er vi gammeldags hvis vi i FOA Frederikshavn en gang imellem siger stop over for forandrings tyranni?
Der er dog en ting, vi som rigtigt fagforening aldrig vil forandre, den grundlæggende værdi, at det er gennem fællesskabet, vi sikre hvert enkelt medlem. Det var medlemmernes kontingentpenge til fællesskabet, der hjalp de ca. 30 kollegaer, der pga. hjemmeplejefirmaet IMS konkurs d. 29. nov. 2015, pludselig stod uden deres sædvanelige månedsløn. Det var jeres fortjeneste at de ramte kollegaer kunne holde jul, fordi fællesskabet i FOA Frederikshavn tilbyd medlemmerne et omkostningsfrit lån, svarende til deres sædvanelige løn.
Afdelingen har i det forgangene år haft et fagpolitisk fokus på mange områder, lad mig nævne de områder der har fyldt mest. Arbejdsmiljø - fokus på psykisk arbejdsmiljø. Et fokus på konkurrenceudsættelse. Ydermere har sektorerne selv afholdt mange arrangementer med fokus for deres sektormedlemmer. Og det er dejligt med så aktive sektorer.
Pause
Hvordan gå det så med konkurrenceudsættelse/udlicitering, det er en tanke de synes godt om i arbejdsgiver organisationen Dansk Industri. Jeg bliver bekymret og det er fordi, at der allerede her, ligger den grundtanke, at privat udført arbejde, er billigere og bedre end offentligt udført arbejde.
Der findes ingen evidens for, at denne påstand er rigtig, men tværtimod er der tydelige indikationer på, at det forringer de ansattes vilkår når, opgaver går fra offentligt til privat. Derfor har afdelingen også haft mange møder med flere politikker i kommunen og regionen, dels for at udtrykke vores bekymring men også for at fastslå, udlicitering og konkurrence udsætning kun bør ske til virksomheder, der laver ansættelser, der ikke ligger under den eksisterende overenskomst.
Samfundsmæssigt og politisk ser vi i stadig højere grad, at alle mennesker optræder i rollen som en omkostning eller en gevinst i den statslige, regionale eller kommunale husholdning. Velfærdsstaten er under afvikling til fordel for konkurrencestaten. Mennesket er blevet et investeringsobjekt til fremme af statens konkurrencedygtighed. Den er vi i FOA Frederikshavn imod.
Der er ingen tvivl om at konkurrencestaten vil ændre vores velfærdsstat, og lige nu er det kun den danske model der kan forhindre en forværring. Hvis vi ikke i fællesskab styrker den danske model, så få vi amerikanske tilstande.
pause
I forhold til arbejdsmiljøet, er fokus især på det psykiske arbejdsmiljø. Virkeligheden for mange FOA medlemmer er, at der på mange arbejdspladser skal løbes hurtigere, resurserne og de faglige krav til at udføre kerneopgaven, er ikke eksisterende. Udtrykket mere for mindre – dækker lige præcis over hvad det er der sker. Vi oplever i afdelingen en markant stigning i personlige henvendelser, hvor omdrejningspunktet er vedvarende stress, udløst af et dårligt psykisk arbejdsmiljø på selve arbejdspladsen.
Hvis vi tager helikopter perspektivet- hvad er det så der ske ?
Der er mange faktorer som spiller sammen, når vi kikker ned på landsskabet.
Når der kommer et medlem som i mange år har arbejdet inden for det samme fag, og medlemmet oplever at der ikke mere er tid til at give børnene, borgeren, patienten, de pårørende og kollegaerne den nødvendige menneskelige omsorg eller faglig feedback, ja så er grænsen nået.
Men alligevel så sker der effektivisering hvert år, i Frederikshavn kommune har der altid, så længe jeg kan huske, været en budget besparelse på 2% hvert år. Regionen som også hele tiden skal effektivere, fik endnu en gang sparekniven i år, bare udmeldingen om at der skulle spare 300 millionen, kan få de fleste medarbejdere til at ligge søvnløs om natten. Ydermere så er den økonomiske styringen af region og kommunen fra regeringen, så stram at vi oplever reel minus vækst. Det kan gøre enhver syg, at tænke på hvordan, de øget krav til medarbejdende om at løbe hurtigere, selvfølgelig påvirker den enkeltes helbred. Men nogle arbejdsgiverne har tilsyneladende fundet løsningen. Medarbejderne skal bare være robuste.
Den nye trend er robuste medarbejder, før i tiden kaldte vi det noget andet. Dengang skulle man være professionel, du var ikke en kompetent medarbejder, hvis du i fritiden tænkte på hvad du ikke kunne nå på arbejdet. I dag så er medarbejderen ikke robust nok, hvis man som menneske bliver påvirket af manglende tid til at udføre kerneopgaverne på arbejdet. FOAs holdning til dette er ganske klar: der er ikke brug for robuste medarbejdere men brug for robuste arbejdsplader. En robust arbejdsplads, er kendetegnet ved god ledelse, ordentlige rammer, god struktur og godt samarbejde, det er de vigtigste faktorerne for et godt psykisk arbejdsmiljø.
Pause
FOA vil ikke være med til at det er medarbejderen, der står alene med ansvaret for dårligt arbejdsmiljø. Det er arbejdspladen der ikke er robust mere og en af grundene er, besparelser på kerneområderne i velfærdsstaten.
Når der så langt om længe kommer en sygemelding fra den udbrændte ansatte som ofte har ventet med en sygemelding pga frygt for at blive fyret ,ja så kommer næste hug.
I FOA oplever vi meget, at det nu kun er muligt at få sygedagpenge i 22 uger (efter arbejdsgiverperioden på 30 dage). Vi ser mange hurtige opsigelser – fra en ledelse der frygter, at deres medarbejder ikke kan vende tilbage i fuldt omfang – indenfor de 22 uger. Det er hårde tider men vi kæmper lokalt og på forbundsplan for at ændre dette. Det er vel et klassisk eksempel på konkurrencestaten grundtanke, der kun ser på mennesket som en gevinst eller omkostning.
Der er et spørgsmål en fagforening altid skal spørge medlemmerne om: er det vi gør godt nok. Dette gælder selvfølgelig for alle tillidsvalgte og ansatte i FOA Frederikshavn, afdelingsbestyrelsen- sektorbestyrelserne, alle de tillidsvalgte på arbejdspladsen.
I FOA medlems tilfredshed undersøgelse 2015 ligger vi højt på skalaen over tilfredse medlemmer, faktisk ligger i top på landsplan. I undersøgelsen var der også mulighed for medlemmerne til at kommentere deres svar. Fordi kommentarerne var anonyme vil jeg fremhæve enkelte tendenser i besvarelserne. De mindre positiver først: FOA er for lidt synlige på arbejdspladsen- det store arbejdspres gør os syge vi har brug for hjælp- de positive kommentarer: dejligt med mere synlighed, i pressen og elektroniske medier- afdelingen gør meget for medlemmerne.
Lad mig give endnu et eksempel på hvor fællesskabet i FOA Frederikshavn betyder noget for det enkelte medlem. Der er i år givet 66.000 kr. fra afdelingen i erstatning til 9 medlemmer der blev fanget i en af de mange konkurser inden for fritvalgsområdet. Det er første gang i FOA Frederikshavn historie at der er udbetalt så meget i erstatning til medlemmer på et år. Sagen drejer sig om hvorvidt sagsbehandlingen af medlemmernes krav om manglende løn over for nogle af de konkursramte virksomheder, var gjort rettidig inden selve konkursen, i denne lukkede kreds vil jeg oplyse at afdelingen, hvis vi ville, med 99 % procents sikkerhed kunne slippe for at betale noget til medlemmerne.
Men der var ingen slinger i valsen i politiskledelse eller afdelingsbestyrelsen, selvfølgelig skal den mindste tvivl komme medlemmerne til gode. Den holdning er jeg som foreningens formand stolt af, men det er også mit håb aldrig at skulle udbetale erstatning igen.
Har afdelingen nået de mål der blev sat i 2015
Vores forventninger til 2015, er at vi får et øgede medlemstal og at medlemmerne på arbejdspladsen, oplever et levende FOA Frederikshavn med mange arrangementer for medlemmerne. Vi forventer også, at være synlige på de sociale medier og om nødvendigt også i pressen.
Vi forventer også at de politiske valgte, bliver inddraget i politiske beslutninger som vedr. kommunen og regionen. Og det vil vi naturligvis fortsætte med.
I afdelingen bestyrelsens optik så er vi lykkes med, at bidrage med politiske holdninger over de folkevalgte politikker i regionen og kommunen, og derved forsøge at påvirke deres beslutninger, og vi viser tydeligt i pressen og de sociale medier, hvis vi er uenige med de vedtagende politiske beslutninger.
Afdelingen bestyrelsen er også tilfredse med niveauet af arrangementer- men forventningen om at øge medlemstallet, det var en forventning der ikke holdt, tværtimod har vi mistet i 75 erhvervsaktive medlemmer. Heldigvis så er det ikke til de gule fagforretninger der har taget vores medlemmer, de kan på et år tælles på en hånd, men hvad er der så sket. Det meste af forklaringen ligger i ordet demografi, der er i dag mange FOA medlemmer der når en alder hvor de kan gå på pension, i FOA Frederikshavn er der i dag 263 medlemmer der har en alder mellem 60- 67 og hvor alle stadig er erhvervs aktive.
Det, at så mange inden for kort tid stopper på arbejdsmarked, burde ikke betyde noget, der kommer jo andre i stedet for. Nej det gør der ikke, tallene viser at der bliver færre til at løse de samme opgaver. Men det ved i jo godt.
Hvis vi skal sætte en prop i medlems tilbagegangen, så kræver det en fælles tilgang.
I afdelings bestyrelsen er der intet ønske om at sætte kontingentet op, og afdelingen vil arbejde stenhårdt på at lukke hullet, i medlemstilbagegangen.
Det bliver et fokus for alle, også jer der sidder i salen, men er det kommet dertil, at vi har fået berørings angst, når vi møder kollegaer der ikke er organiseret, har vi tabt argumenterne på gulvet?
Så husk nu, en kollega der er i gul fagforretning, nedbryder velfærdsstaten, forringer mulighederne for at lave gode kollektive overenskomster, og det forværre i sidste ende arbejdsmiljøet. Sig det højt- overalt hvor i færdes – uden fagbevægelsen ingen velfærd- kun konkurrence stat.
Jeg må indrømme, desværre, at jeg selv har sagt- hvad fanden skal vi bruge FOA til ? det stopper nu- i stedet vil jeg opfordre alle til at sige – uden FOA var det endnu værre. Uden FOA var det endnu værre.
Vi skal blive bedre til at bruge hinanden, afdelingen – de tillidsvalgte og medlemmerne, og vi skal i fællesskab opbygge en forståelse, for hvad vi kan og vil påvirke i fællesskab som FOA Frederikshavn.
Jeg vil slutte med et citat fra Carl Scharnberg
Det nye sker, når den,
der er tiltænkt tilskuerens rolle,
begynder at blande sig!
Så bland jer endelig i debatten