Ophævelse af rengøringskontrakt
Jeg er forundret over den meningsudveksling, der har foregået over flere dage, angående en eventuel ophævelse af en rengøringskontrakt.
Af: Lene Lindberg
Både Fredensborg kommune og Helsingør kommune gør brug af rengøring udført af det private firma Forenede Service. En virksomhed som utallige gange har haft omtale med baggrund i både deres moral samt kriminelle forhold.
Det startede med brug af medarbejdere der blev behandlet som slaver, og som boede under kummerlige forhold hos topfolk i virksomheden. Der har været omtale af brug og misbrug af offentlige uddannelsesmidler, og sidst er en person også dømt for skattesvig. Hvilken moral og etik kan stå på mål for denne slags samarbejde.
Jeg forstår ikke de argumenter som Borgmesteren i Helsingør kommer med, f.eks. at vi ikke bare kan ophæve kontrakter, da det vil koste kommunen mange penge. Men hvorfor har man egentligt indgået kontrakt med en virksomhed af denne karakter?
Vores politikere kunne for eksempel have truffet beslutning om en fortsat rengøring udført af kommunens egne ansatte, hvor kvalitet og trivsel hos de ansatte var i top. De fleste ved, at når især rengøringsområder går i udbud, så er det prisen der vinder og er afgørende for valget i sidste ende.
Det er som regel altid en del af en spare øvelse. Jeg har ikke noget imod de private firmaer, men når det handler om at de ansatte får en dårligere løn og et langt højere arbejdstempo, som gør at de slides ned, så finder jeg det problematisk.
Som samfund har vi en forpligtelse til at sørge for, at medarbejderne ikke slides ned, da de ellers bliver syge og eksempelvis må gå tidligere på pension.
Jeg tænker, at man som politiker har et moralsk ansvar over IKKE at bruge virksomheder, der bevidst snyder i skat, snyder med andre af de offentlige midler, og behandler deres ansatte som slaver.
Men at undskylde det med, at kontrakterne skal overholdes, og at man derfor ikke kan opsige virksomheden - hvordan hænger det sammen med ovennævnte?
I Fredensborg er der truffet beslutning om at skille sig af med virksomheden, hvilket er meget positivt.
Ligeledes er det positivt, at Allan Mortensen og Henrik Møller også gerne vil have både sociale klausuler og området tilbage til Helsingør kommune. Det er jeg sikker på, at der er mange der sætter pris på. Jeg håber, at der kan skaffes et flertal i byrådet omkring dette forslag - der er snart valg, så kan jeg håbe på, at det nye byråd er enig heri.
Sluttelig kan jeg ikke undlade at kommentere på dagbladets leder v. Klaus Dalgas, som faktisk også maner til orden. Kommunen skal ikke bruge kriminelle, der skal sikres ordnede arbejdsforhold og ikke udføres sort arbejde. Det er jeg helt enig med Klaus i - hvem er ikke det.
Men så nævner du, at det kan handle om ideologi. Ja måske, men det er jeg ikke enig i hvad angår dette tilfælde. For mig handler det om etik og moral, og det bør vi vel alle være enig i uanset partifarve.
Med venlig hilsen
FOA Nordsjælland
Lene Lindberg
Afdelingsformand