Ytringsfrihed - Sig det højt, men hvordan?
Du har en vigtig viden, som kan og bør bruges til at få indflydelse på beslutninger, udvikling af vores samfund og velfærd, arbejdsforhold m.m.
Den danske grundlov beskytter din ret til at sige din mening. Den ret skal bruges, men er du i tvivl om hvad du må sige hvor og hvornår?
FOA har udarbejdet pjecen ”Sig det højt, men hvordan?”, som du kan bruge, hvis du er i tvivl om hvordan du bruger din grundlovssikrede ret til at ytre dig.
I pjecen kan bl.a. blive klogere på:
- Hvad må du sige som offentligt ansat?
- Må du udtale dig på vegne af din arbejdsplads?
- Har du altid ytringsfrihed?
- Hvor går grænsen for din tavshedspligt?
- Kan du blive opfattet som illoyal?
- Hvordan kan du bruge din TR og AMR?
- Hvad skal du tænke over, nar du går til pressen?
I FOA synes vi, at ytringsfriheden både er en ret og en pligt. Det er vigtigt, at du siger din mening og deler din viden om forholdene pa din arbejdsplads.
Men vi ved også, at mange er bange for at sige tingene højt – af frygt for at blive fyret, for at skabe dårlig stemning eller for at overtræde tavshedspligten.
Men ikke desto mindre er dine beretninger fra dagligdagen og beskrivelser af, hvordan de økonomiske og organisatoriske beslutninger, der tages langt væk fra virkeligheden har stor betydning for dig som medarbejder, meget vigtige at få med i debatten.
I FOA Nordsjælland er vi klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål om ytringsfrihed.
OBS: Ytringsfriheden til at tale om forholdene på din arbejdsplads gælder kun, hvis du er offentligt ansat. Det skyldes, at kontrollen med det offentlige er i alle borgeres interesse. Privatansatte har ikke samme ret til at kritisere deres arbejdsgiver offentligt.
Find pjecen her