Formand Lene Lindbergs 1. maj tale

Den 1. maj er den dag, hvor vi siden 1890 sammen har fejret resultaterne af vores sammenhold, solidaritet og fælles kamp.

Velkommen

Jeg er glad for at se jer. Det er dejligt, at så mange mennesker har valgt at fejre dagen sammen. Den 1. maj er den dag, hvor vi siden 1890 sammen har fejret resultaterne af vores sammenhold, solidaritet og fælles kamp. 

Jeg siger med vilje kamp, for der er efterhånden tale om særdeles store interessemodsæt-ninger i det danske samfund - mellem dem, der skummer fløden og dem, der knap nok har råd til skummetmælk. Kamp har ikke noget med slåskamp at gøre. Det har det desværre i mange dele af verden, men ikke i Danmark. Vi bruger fredelige midler, men det er stadig en kamp, fordi der i den grad er brug for, at vi får ændret tingene. 

Det må vi sammen kæmpe for - i den forstand, at vi sammen må insistere på, at der kommer fokus på mennesker og ikke på systemer i dansk politik. Og det virker at stå sammen. Det viste sidste års overenskomstforhandlinger. Det blev noget af et forhandlingsmaraton - men vi fik vist, at solidaritet - at stå skulder ved skulder - stadig er den bedste måde at få indflydelse på. 

Det holdt hårdt, men vi endte med en løsning for alle. Og grunden til at vi fik en aftale skyld-tes det historiske sammenhold. Dette sammenhold skal vi også bruge ved de kommende overenskomstforhandlinger på det private område.

Lad mig starte med at stille jer et spørgsmål:
Hvorfor har vi et samfund? Vi kalder samfundet Danmark, og hvorfor det? 


Mit svar er, at vi har et samfund til fælles bedste - uanset om man har været her i generationer eller er kommet til for nylig. Samfundet - Danmark - er til vores fælles bedste. Det er derfor, vi kalder vores land et velfærdssamfund. Velfærd handler om, at vi sammen skaber grundlaget for, at vi kan få en god færd i livet - både for den enkelte og for fællesskabet. 

Vores velfærdssamfund er det mest værdifulde vi har. Det skal vi beskytte for enhver pris.  Men der er noget galt i Danmark, når uligheden stiger. De rige bliver rigere, mens de fattige bliver fattigere. 

Hvis afstanden mellem os bliver for stor, så truer det tilliden og trygheden. Så forsvinder vores forståelse for hinanden. 


Det går godt for dansk økonomi, men det går ikke godt for alle danskere. Velfærden smuldrer og uligheden vokser. 

Vi må træffe et valg: 

Skal vi fortsætte med at skære ned for at sænke skatten for de rigeste? Eller skal vi investere i velfærd, uddannelse og tryghed for alle. Danmark har brug for et ulighedsstop. De rigeste er blevet 16 % rigere i de sidste ti år og imens er de fattigste blevet 4 % fattigere. Og mange børn vokser op i fattigdom. 

Der er snart valg til Folketinget. Vi ved ikke, hvad vi får på den anden side af valget, men vi ved hvad vi har fået af den nuværende og tidligere borgerlige regering. Det vil vi ikke have mere af. Vi vil have en ny regering, som tager ansvar for vores velfærd, vores børn, vores ældre, ja alle der er brugere af vores fælles velfærd.

Det skal I huske, når I står i stemmeboksen. Hvem vil fastholde og udvikle velfærden, og hvem vil afvikle velfærden? 

Jeg håber, I vil stemme på dem der vil udvikle velfærden, for nu har vi fået mere end rigelig af dem, der vil afvikle velfærden. Jeg vil personligt håbe, at Henrik Møller kommer i folketinget, så han kan præge tinget til gavn for os i Nordsjælland.

En forsker har engang sagt, at velfærd handler om at have, at elske og at være. 

  • At have, handler blandt andet om at have et arbejde, man ikke bliver syg af og en indkomst, man kan leve af. 
  • At elske, handler om at have venner, familie og kollegaer. 
  • At være, handler om at være accepteret og anerkendt som den man er - om den måde vi behandler hinanden på. Det er det, vi i fællesskab skal sikre.

Danskere skal ikke blive stressede og syge af deres arbejde. De skal have anstændige arbejdsforhold og en løn, man kan leve af. Danskerne skal ikke være fattige, ensomme eller isolerede. Alle skal accepteres og anerkendes som de er. 

Som sagt skal ingen blive syge af at passe deres arbejde. Alt for mange har en arbejdsdag med smerter og stress.Det går den forkerte vej med arbejdsmiljøet i Danmark. 

Det er ikke rimeligt for dem der passer deres arbejde, at de rammes på liv og helbred. Alle har ret til et sundt og sikkert arbejdsliv. Det skal vi huske på - især her i 2019 som er arbejdsmiljø år. Regeringen skærer ned på arbejdsmiljøet. Og mens de svinger sparekniven, beder de os om at blive længere på arbejdsmarkedet.

Hvert år anmeldes mere end 40.000 arbejdsulykker. I de ti brancher med flest arbejdsulykker, er der kommet 13 % flere arbejdsulykker og 33 %. færre tilsyn fra 2015 til 2018. 17.000 er dagligt sygemeldte pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø.


Regeringen har reduceret den årlige bevilling til tilsyn med arbejdsmiljøet med 100 mio. kr. Der er kommet 23 % færre tilsynsførende. Andelen af psykisk overbelastede er steget med 2 %. fra 2014 til 2018. Andelen af muskel-og skelet-overbelastede steg med 16 %.

Så pas godt på hinanden og nyd dagen sammen.

God 1. maj