Ramt af stress
Stress er en folkesygdom. Ikke mindst blandt ansatte i social- og sundhedssektoren.
Af Anne Guldager
Hver dag oplever 430.000 danskere symptomer på alvorlig stress, og hver dag er stress skyld i 35.000 sygemeldinger.
Ifølge en undersøgelse blandt FOAs medlemmer er stress særligt udbredt i hjemmeplejen og på plejecentre, hvor ca. hver fjerde i høj eller meget høj grad føler sig stresset. På hospitaler og genoptræningstilbud er det hver femte.
Langt de fleste angiver arbejdet som den vigtigste kilde til stress, blandt andet følelsen af ikke at have tilstrækkelig tid til at kunne levere et ordentligt stykke arbejde.
”Vi tror altid, at den slags rammer alle andre end os selv. Men stress kan ramme alle, og det er rigtig vigtigt, at vi bliver bedre til at råbe vagt i gevær, så vi ikke bliver syge af vores arbejde”, mener faglig sekretær i FOA Social- og Sundhedsafdelingen, Charlotte Von Mehren.
”Det er så vigtigt at tale om det her, så den enkelte ikke går med en følelse af, at det er ham eller hende, det er galt med. Arbejdsgiverne skal ikke kunne slippe afsted med at sige ’hvordan går det derhjemme?’, når en medarbejder henvender sig med symptomer på stress. Vores arbejdsmiljø er presset af dårlige normeringer og et højt arbejdstempo. Det kan man altså blive syg af, og det skal vi sige højt”, slår hun fast.
Læs Sille Solgaard Christensens beretning om at være blevet syg af sit arbejde.
Læs Pernille Frisch' fortælling om, hvordan arbejdet gjorde hende syg