Vilkårsændringer for den enkelte
Etableringen af et fælleskommunalt brandvæsen kan betyde ændringer i de individuelle ansættelsesvilkår. Se, hvad det kan få af betydning for du og dine kolleger.
Hvis der er tale om væsentlige vilkårsændringer, skal de varsles med det individuelle opsigelsesvarsel, mens ikke væsentlige ændringer kan gennemføres med et ”passende varsel”.
Ikke væsentlige ændringer
Det kan eksempelvis være ændringer i mødetid inden for overenskomstens bestemmelser, ændringer i arbejdsopgaver inden for overenskomstområdet og fysiske flytninger inden for visse grænser. Ikke væsentlige ændringer kan principielt iværksættes straks.
Væsentlige ændringer
Det kan eksempelvis være ændringer, der ligger uden for de vilkår, der er aftalt i ansættelsesbrevet, opgaver, der ligger uden for dækningsområdet for den overenskomst, du er omfattet af samt upåregnelige og væsentlige ændringer i arbejdsforholdene.
Væsentlige ændringer skal varsles med det individuelle opsigelsesvarsel.
Du har et valg
Man kan vælge at acceptere ændringen med den konsekvens, at den træder i kraft ved udløbets af varslet.
Men man har ikke pligt til at acceptere væsentlige ændringer, idet man kan forlange sig opsagt med det overenskomstmæssige varsel - og har man optjent ret til det, skal der ydes fratrædelsesgodtgørelse.
Flytning af arbejdsstedet medfører ofte, at transporttiden og/eller transportudgifterne forøges. Det er et uafklaret spørgsmål, hvor stor forøgelsen præcist skal være for at betragtes som væsentlig.
Spørg FOA
FOA anbefaler, at man i tilfælde af ændring i arbejdsopgaverne og /eller ændring af arbejdsstedets beliggenhed søger råd og vejledning i lokalafdelingen af FOA.
Tillidsrepræsentanter er ikke beskyttet mod overdragelse, men de bevarer som udgangspunkt deres retsstilling, beskyttelse og funktion. Hvis grundlaget for funktionen bortfalder, gælder beskyttelsen kun i en periode, der svarer til opsigelsesvarslet.
Særligt for tjenestemænd
En tjenestemand skal tåle forandringer i tjenesteforretningernes omfang og beskaffenhed, der ikke ændrer tjenestens karakter, og som ikke medfører, at stillingen ikke længere kan anses for passende for pågældende. Tjenestemanden har med andre ord pligt til at følge med over i det fælleskommunale brandvæsen for så vidt, der er tale om en passende stilling. Om der er tale om en passende stilling, afhænger af en konkret vurdering af bl.a. lønnen, placeringen i den nye organisation, ansvars- og arbejdsområdet, stillingens prestige og indhold i forhold til uddannelse og erfaring.
Hvis der efter en nærmere vurdering ikke er tale om en passende stilling, kan tjenestemanden forlange sig afskediget med pension.
Hvis tjenestemandens stilling nedlægges, uden at han tilbydes en anden passende stilling enten i fællesskabet eller ved omplacering i kommunen, kan tjenestemanden forlange sig afskediget med rådighedsløn og efterfølgende pension.