Jesper Hermansen - faglig sekretær med ansvar for social- og sundhedssektoren i FOA Nordjylland.
Jesper Hermansen - faglig sekretær med ansvar for social- og sundhedssektoren i FOA Nordjylland.
Foto: Inge-Marie Krøier

FOA: Hold løfte om forebyggelse af vold og drab

Få en aftale på plads, så FOAs medlemmer kan føle sig trygge!

I FOA er der en meget dyb skuffelse over, at den politiske aftale der skulle forebygge vold og drab på socialpsykiatriske bosteder, er faldet på gulvet. Det er en meget alvorlig situation som psykiatrien kommer til at stå i, hvis ikke politikerne vedkender sig, at de må forebygge drab nummer 6, 7 eller 8. Situationen har i alt for lang tid været tilspidset og FOA-ansatte i psykiatrien har længe ventet på at aftalen skulle falde på plads.

Igen uvished om arbejdsvilkårene
Der lå en politisk aftale, som bare manglede udmøntning og den løber politikerne nu fra. Det betyder, at der igen er uvished om arbejdsvilkårene i psykiatrien, og det kan ingen ansatte være tjent med, understreger Jesper Hermansen, som har ansvar for social- og sundhedsområdet i FOA Nordjylland. Han støtter forbundsformand Dennis Kristensen som den seneste uge har rettet en skarp kritik mod Dansk Folkeparti, der nu springer fra den politiske aftale, som partiet selv har været med til at indgå.

Sikkerhed rager dem en høstblomst

Politikerne fra Dansk Folkeparti svigter FOAs medlemmer, de øvrige ansatte og beboerne på bostederne. Partiet har været med til at aftale en forebyggelsesplan, der skulle sikre, at medarbejderne var sikret den fornødne sikkerhed. Men trods de gode intentioner, så rager det dem åbenbart en høstblomst, og den slags politisk håndværk indgyder ikke respekt blandt FOAs medlemmer i det nordjyske, understreger Jesper Hermansen.

 

Søg et kompromis

I FOA er vi klar over, at regeringens lovforslag havde nogle konsekvenser i retssikkerhedsmæssig retning for de psykotiske mennesker, der skulle flytte ind på de nye specialiserede enheder. En række organisationer, herunder FOA, har påpeget dette i høringssvarene til loven.

Trods konsekvenserne for de psykotiske, så forstår vi overhovedet ikke, at det ikke var muligt at indgå et kompromis på området. Med drabene i baghovedet, så er det helt uforståeligt, at de ansatte på bostederne er blevet en slags brikker i et spil, hvor de bliver tilsidesat fordi politikerne på Christiansborg åbenbart mangler vilje og beslutningskraft.

 

Ansatte hårdt ramt

Sidste år var der flere overfald i hele landet, men også social- og sundhedspersonale i Nordjylland var involveret i et voldsomme overgreb - bl.a. på psykiatrisk afdeling i Aalborg og på Bostedet Visborggaard ved Hadsund. For nylig har der været en række nye voldsepisoder i både socialpsykiatrien og behandlingspsykiatrien hvor to sygeplejersker og en SOSU-assistent blev forsøgt kvalt på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

 

Stop arbejdet for at mindske risiko

Desværre er den eneste mulighed for FOAs medlemmer at standse arbejdet, hvis de føler sig truet på liv eller helbred. ”Det er helt uacceptabelt, at medlemmerne skal leve med risikoen for at blive dræbt eller skadet på helbredet, bare fordi Dansk Folkeparti ikke vil stå ved de aftaler, som partiet selv har været med til at indgå,” understreger Jesper Hermansen. I nytårstalen sagde Lars Løkke ”Vi skal passe godt på dem, der passer på os…”, men som det ser ud nu, så har politikerne brudt løftet om sikrede pladser i psykiatrien!


 

Nyt udspil fra FOA og KL