Simon Brøns trækker på sine erfaringer som julemand, når han yder professionel omsorg.
Foto: Charlotte de la Fuente

Tog en omvej som skiltemager og julemand

Simon Brøns har forladt den grafiske branche og har kastet sig ud i helt nyt vand med en uddannelse til social- og sundhedshjælper.

Simon Brøns, 27 år, har med egne ord været ”lidt sløv i betrækket”.

Både hans mor, mormor og farmor har arbejdet på SOSU-området, og hans moster er SOSU-hjælper på et bosted, men umiddelbart var det ikke noget for den grafisk interesserede Simon.

Han valgte en anden vej for sig selv og tog en uddannelse som skilte-tekniker.

”Men det var et meget hektisk miljø. Branchen var for nedadgående, fordi mange opgaver flyttede til Østeuropa, og det blev i stedet for til en kamp om kunder, der kom ind fra gaden med hasteopgaver. Jeg syntes efterhånden ikke, at der var plads til at lave et professionelt stykke arbejde”, siger Simon, der til sidst blev sygemeldt med stress.

Professionel julemand

Selvom Simon Brøns dermed har været på lidt af en omvej på vejen frem mod social- og sundhedsområdet, er det at yde omsorg for andre ikke fremmed for ham – tværtimod.

”Jeg er stifter og formand for foreningen Ildsjælene, som blandt andet arrangerer legedag for børn, der er ramt af ensomhed, diagnoser og handicap”, fortæller han.

Simon Brøns har desuden været spejder i 17 år og er professionel julemand.

I juli 2018 nåede julemandskarrieren et højdepunkt med en kåring som Årets Julemand på Julemændenes Verdenskongres på Bakken.

Helt klart SOSU-hjælper

Efter en sommer som tilkaldevikar i hjemmeplejen i Tårnby i 2020, besluttede Simon Brøns at gå i familiens fodspor.

”Jeg syntes, det var vildt spændende at komme ind i de forskellige hjem og lære de forskellige liv at kende. Jeg skal være SOSU-hjælper. Helt klart”, erklærer han.

”Mange er automatisk gået ud fra, at det var assistenten, jeg ville i gang med men jeg tror, at jeg får mulighed for at yde mere omsorg og lære borgerne bedre at kende som hjælper”, siger Simon, der ser frem til sin første praktik og et forhåbentlig langt arbejdsliv på den rigtige hylde.

”Selvom det føles lidt mærkeligt helt at skifte spor fra den grafiske branche, glæder jeg mig vildt til at komme ud i folks hjem, se dem smile og dele ud af mit gode humør”.

 

 

 

Voksenelevløn

Flere kommuner lokker med voksenelevløn for at tiltrække elever til SOSU-uddannelsen

For Simon Brøns har det betydet alverden, at han fra start har kunnet få voksenelevløn på uddannelsen.

Da han ikke har et års relevant erhververfaring inden optagelse på uddannelsen, var kommunen ikke forpligtet til at udbetale voksen-elevløn, selvom han er over 25 år.

”Min kæreste er blevet fyret fra SAS på grund af corona, så det ville slet ikke have kunne hænge sammen, hvis jeg ikke kunne få voksenelevløn”, fortæller han.

Broget billede

I flere kommuner har man indset, at det er lettere at få elever, hvis man kan tilbyde fornuftige økonomiske vilkår, men billedet er meget broget, fortæller uddannelseschef i FOA SOSU Troels Neiiendam.

”Det er et kæmpe skridt, at der med den nye finanslov fra 1.juli 2021 er blevet indført elevløn fra start til elever over 25 år. Når har fået faste omkostninger og måske stiftet familie kan det være svært at klare sig med SU på grundforløbet. Men vi havde selvfølgelig hellere set, at der havde stået voksenelevløn og ikke elevløn”.

Skubber til kommunerne

”Det er meget forskelligt, hvilke forhold kommunerne tilbyder, men det er aldrig forbudt at tilbyde mere end overenskomsten. Vi prøver selvfølgelig at skubbe til kommunerne. Men i nogle kommuner er man bange for, at eleverne vil komme fra nær og fjern, hvis vilkårene bliver for gode – for så at fordufte til nabokommunen, så snart de er færdiguddannede”, siger Troels Neiiendam.

Men det er der råd for, mener han:

”Så må kommunen jo bare sikre sig, at de kan matche de færdiguddannedes løn- og arbejdsvilkår i nabokommunerne”.

 

Læs også om Cemile Koc og Tommy Kubel, der også har skiftet branche til social- og sundhedsområdet