Ud af taxaen og op på cyklen
Efter at have kørt taxa i 25 år tog Tommy Kubel springet til en uddannelse som social- og sundhedshjælper.
Af: Anne Guldager
Tommy Kubel afsluttede sin uddannelse som social- og sundhedshjælper i marts, en måned før han blev 62 år.
”Jeg er virkelig glad for mit arbejde. Jeg gør andre mennesker glade, når jeg kommer. Og når jeg går, siger de, at de glæder sig til at se mig igen. Det er en fantastisk følelse”, siger Tommy Kubel.
”Jeg har været taxachauffør i 25 år, så da min vognmand gik på pension, tænkte jeg, at det var tid at prøve noget andet. Jeg begyndte at køre som flexchauffør og kom rundt til plejehjem i hele landet. Der var så hyggeligt mange steder, at jeg fik lyst til selv at arbejde på området”.
Kunne ikke få voksenelevløn
Beslutningen om at søge ind på uddannelsen blev dog ikke truffet helt uden overvejelser.
Dels var der økonomien. Tommy Kubel blev ansat som elev i Frederiksberg Kommune, og fordi han ikke havde arbejdet på området før, kunne han ikke få voksenelevløn, men måtte klare sig med en almindelig elevløn og et SU-lån.
Også hans alder og køn gav anledning til overvejelser. At han ikke var den eneste hane i kurven, men fik selskab af en håndfuld andre mænd, var derfor en glædelig overraskelse, og hans alder viste sig at være en fordel.
”Der var to på mit hold, der kun er fem år yngre end mig, så selvom jeg var den ældste, skilte jeg mig ikke helt ud. Min erfaring har betydet, at jeg har turdet række hånden op. Og jeg har kunnet hjælpe dem, der har haft svært ved det danske sprog og derfor har været mere tilbageholdende”.
Glad for at cykle
Den første praktik fandt sted på et plejehjem.
Praktikken levede op til de forventninger, der blev skabt, mens han kørte som flex-chauffør, og Tommy Kubel regnede med, at det var det han skulle tilbage til, når uddannelsen var slut.
”Men så kom jeg i praktik i hjemmeplejen, og så var det pludselig dét, jeg havde lyst til at vende tilbage til”, fortæller han.
”I begyndelsen var det selvfølgelig hårdt at køre på cykel, men jeg kan mærke, at det er godt for min krop. Jeg er kommet ned på min idealvægt og kan klare trapperne uden at blive forpustet. Nu bliver jeg i hvert fald i hjemmeplejen sommeren over, og mon ikke også jeg tager en vinter mere med. Jeg kom jo godt igennem den sidste, selvom det indimellem var hundekoldt”.
Skulle have gjort det før
Hvornår Tommy Kubel helt forlader arbejdsmarkedet, har han ikke taget stilling til.
”Nu har jeg i hvert fald 5-6 gode år i mig, indtil jeg kan gå på pension. Og forhåbentlig også mere. Jeg er glad for at gå på arbejde, og det eneste, jeg fortryder ved mit skift til SOSU-området er, at jeg ikke gjorde det allerede for 10 år siden”.
Læs også om Simon Brøns og Cemile Koc, der ligesom Tommy Kubel har skiftet branche til SOSU-området
Rift om seniorer
Tommy Kubel er kommet sent ind i branchen og håber at kunne blive i jobbet, selvom han passerer pensionsalderen.
På grund af manglen på uddannet SOSU-arbejdskraft er kommunerne interesserede i at holde på medarbejdere så længe som muligt.
En undersøgelse viser, at 40 procent af FOAs medlemmer over 55 år bliver gerne længere på arbejdsmarkedet, hvis de kan få en seniorordning, der tager hensyn til deres behov. I social- og sundhedssektoren er tallet 43 procent.