Spareforslag: Privatisering

Tegning af dagplejer med fire arme og skrigende børn
Særligt for tillidsvalgte

 

Hvad er privatisering? 

Med en privatisering har kommunen ikke længere ansvaret for borgeren udover det tilsyn, som lovgivningen forpligter politikerne til at sørge for.

Det er borgeren selv, der vælger en privat leverandør, som inden for lovgivningens rammer har ansvaret for borgeren – lidt på samme måde som fx en privat advokat eller en bankrådgiver.

Privatisering fremmes af nedskæringer
Privatisering er ikke politikernes beslutning, men de vil ofte gennem deres budgetlægning fremme – eller hæmme – privatisering. Det gælder specielt ved nedskæringer på børne- og ældreområdet i kommunerne. For regionernes vedkommende er det dårligere tilbud og længere ventelister på sygehusene, som presser borgerne over til private tilbud og sundhedsforsikringer.
.

Hvis borgerne ikke er tilfredse med den offentlige service, kan de på en række områder vælge et privat alternativ. I nogle tilfælde er det gratis for borgeren, i andre tilfælde skal de helt eller delvist selv betale.

Vælger borgeren et privat tilbud, bliver det som regel et alternativ og ikke et supplement til det offentlige, og pengene følger ofte med over til den private sektor.

Konsekvenser og handlemuligheder

Bliv klogere på et spareforslag

Se hvad spareforslaget  går ud på, og hvad den typiske konsekvens er.  Se også, hvad du kan gøre som tillidsvalgt for at sikre kollegerne så gode forhold som muligt.