Uddannelsen til social- og sundhedsassistent er bygget op af et grundforløb og et hovedforløb, og den består af både skoleperioder og praktik/oplæring.
Uddannelsens varighed er 3 år, 9 måneder og 3 uger i alt, men man kan få merit for både uddannelses- og erhvervserfaring og dermed få afkortet uddannelsen.
På uddannelsen lærer du at udøve sygepleje og vejlede borgere og patienter om sundhed og sygdom – ofte i svære livssituationer. Der arbejdes ud fra en rehabiliterende tilgang, hvor borgerens egne ressourcer og mestring kommer bedst muligt i spil ved sygdom og behandling.
På uddannelsen vil du også lære fx at administrere medicin, foretage sårpleje og have tilsyn med væsketerapi og ernæring. Du vil også arbejde med velfærdsteknologiske løsninger og at kunne tage ansvar for koordinerende opgaver, hvor du samarbejder med andre faggrupper og sektorer om sammenhængende forløb.
Det er en forudsætning, at du kan indgå i professionelle relationer med andre faggrupper, pårørende, borgere og patienter.
Som uddannet social- og sundhedsassistent har du mulighed for at efteruddanne dig indenfor palliation, demens, psykiatri, sårpleje og ledelse. Derudover kan du videreuddanne dig til blandt andet sygeplejerske, jordemoder, socialrådgiver eller ergo- og fysioterapeut.