Dagplejen kan gøre en forskel
De skal hoppe, de skal kravle, de skal snurre rundt og hænge med hovedet nedad. Bevægelse og sansestimulerende lege er helt afgørende for børns udvikling og trivsel.
Motoriske vanskeligheder hos små børn hænger ofte ved og giver problemer senere i barndommen og ind i voksenlivet. Dagplejen kan gøre en forskel. Derfor har FOA – Fag og Arbejde netop udgivet bogen ”Små glade ben – om arbejdet med dagplejebørns sanser og motorik”, som er skrevet af motorikvejleder Nanett Borre.
Nanett Borre er vant til at undervise dagplejere på den pædagogiske assistentuddannelse og ser en øget bevidsthed blandt faggruppen om, at der skal mere bevægelse ind i hverdagen. Hendes erfaring er, at der i arbejdet med børns motorik – både i dagpleje og daginstitution – mangler viden om de primære sanser og deres betydning for barnets udvikling.
”Mange pædagoger tror, at hvis et barn for eksempel har dårlig balance, så skal det trænes ved at gå på balancebom. Men det er bare færdighedstræning, som de fleste børn ikke får noget ud af, fordi problemet ofte stammer fra et udviklingslag, der ligger langt under selve bevægelsen, nemlig i integrationen af de primære sanser. Derfor gælder det om at indrette hverdagen, så den giver børn mulighed for at komme ud i deres krops yderste hjørner og led og bruge deres primære sanser så meget som muligt”, siger Nanett Borre.