Speciallæge overtræder sin tavshedspligt
Af: Else-Marie Sørensen, emas@foa.dk, socialrådgiver
Et sygemeldt medlem kommer ind i afdelingen for at få hjælp i sin sygedagpengesag.
Medlemmet er bange for, at kommunen er på vej til at raskmelde hende (stoppe sygedagpengene). Da vi er bekendt med, at dette medlem jævnligt går ved en speciallæge (på baggrund af den sygdom hun er sygemeldt for) – så finder vi det relevant, hvis denne speciallæge kunne uddybe mere omkring medlemmets konkrete skånehensyn.
Medlemmet har en aftale hos denne speciallæge kort tid efter, og fremlægger vores bekymring og vores forhåbninger om en uddybende beskrivelse fra Speciallægen.
For at komme tingene lidt i forkøbet vælger FOA’s Socialrådgiver, at sende et brev til speciallægen – hvori ønsket om en yderligere uddybning af medlemmets skånehensyn beskrives.
Det er ikke et diktat, men kun en forespørgsel om udvidet hjælp fra Speciallægen.
Da medlemmet møder op hos speciallægen, er der ingen forståelse for dette ønske – trods hans tidligere tilbud om hjælp.
For at finde ud af hvad der findes på sagen i Jobcentret (sygedagpengekontoret), anmoder FOA, i samarbejde med vores medlem, om aktindsigt ved kommunen.
Da vi modtager journalerne fra kommunen, kan vi se, at Speciallægen efter medlemmets besøg og vores brev, har taget kontakt til kommunen, og har fortalt om vores brev til ham m.m. Kommunen benytter lejligheden til at spørge yderligere ind til medlemmets helbredsmæssige situation.
Socialrådgiveren i FOA Frederikshavn mener, at Speciallægen har overtrådt sin tavshedspligt. Han har ikke haft medlemmets tilladelse (fuldmagt), til at kontakte kommunen. I samarbejde med medlemmet vælger vi derfor at klage over Speciallægen og hans overtrædelse af tavshedspligt.
Efter ca. 8 måneder kommer der en afgørelse fra Sundhedsvæsnets Disciplinærnævn: ”De finder grundlag for at kritiserer Speciallægen i at have videregivet oplysninger om vores medlem til kommunen”. Speciallægen har overtrådt sin tavshedspligt.
Se mange flere gode historier her