Fra chef til social- og sundhedsassistent
Jeg er typen, der altid kaster mig ud i noget nyt og livet som social- og sundhedsassistent kommer helt sikkert til at flytte nogle grænser for mig
Af: Helle Møller Riis
Fra chef til social- og sundhedsassistent
Anne-Maj droppede lederjobbet og startede i stedet som elev på SOSU Nord
Med sine 48 år og mere end 15 års leder-erfaring er Anne-Maj Seerup en atypisk elev hos SOSU Nord i Frederikshavn.
- Jeg er nok en person, der altid er gået lidt imod strømmen. Jeg var på orlov fra mit lederjob, og så en annonce fra Frederikshavn Kommune, der søgte social- og sundhedsassistententer. Jeg har en veninde, der er assistent, og havde lyst til at prøve en ny faglighed af. Så fik jeg den indskydelse om at slippe mit lederjob og i stedet blive en del af de varme hænder.
Efter et par opkald til Frederikshavn Kommune, en faglig screening og møde med en uddannelsesvejleder, kom Anne-Maj i januar i år på skolebænken. På grundforløbet er hun en del af en klasse, hvor aldersspredningen er mere end 40 år, og elevernes baggrundene er vidt forskellige:
- Vi er præcis lige så mangfoldige, som de borgere, vi skal ud og møde. Det kan jeg rigtig godt lide. I øjeblikket arbejder vi i grupper. Jeg er sammen med en på 16 og en på 25, 38 og 40 år. Det giver en helt fantastisk dynamik, og jeg får en anden indsigt end, hvis jeg havde siddet sammen med nogle, der var præcis det samme sted i livet som mig.
Rokke ved fordommene
Anne-Maj Serup blev oprindeligt uddannet social pædagog.
Siden læste hun videre som misbrugs- og familiebehandler, specialiserede sig inden for mentalisering og tog en diplomuddannelse i pædagogisk ledelse. Hun har primært været på bo-steder og på specialinstitutioner:
- Man kan sige, at jeg har arbejdet med børn og unge, der havde en svær start i livet. Nu skifter jeg til at arbejde med ældre. Min mission er, at de skal have en værdig behandling og en respektfuld afslutning på livet, siger Anne-Maj, der også kommer med en anden agenda:
- I mit arbejde med specialpædagogikken savnede jeg ofte en viden om medicin og medicinhåndtering. Den får jeg nu. På sigt - og på samfundets vegne - kunne jeg godt drømme, at der kom flere ledere og undervisere, der har prøvet at arbejde som social- og sundhedsassistenter, og hvem ved - måske bliver jeg en af dem. Jeg kunne godt tænke mig at rokke ved nogle af de fordomme og det image, som der er omkring plejen af ældre.
Fordele ved livserfaring
Anne-Maj har netop været i sin første snuse-praktik på et ældrecenter i Frederikshavn Kommune. Hun ser store fordele ved sin alder, når hun banker på døren hos en borger:
- Jeg kommer jo med noget erfaring og rutine som menneske, som kommer mig til gavn, når jeg skal omgåes borgerne. Og jeg mener i det hele taget ikke, at man aldrig behøver at føle sig “for gammel” til at starte op på en nyt fag.
Hun nævner fordele som, at mange af de mere modne studerende typisk har egen bil, og har større børn, og derfor ikke selv har så travlt derhjemme. Undervisningen er struktureret og alle får den hjælp, som man har brug for, for at tackle lektierne. Og så er der en anden bonus:
- Økonomien er naturligvis en faktor. Som voksenelev får jeg godt 22.000 om måneden i Frederikshavn Kommune. Det var i sidste ende afgørende for, at jeg gik i gang
Hun er ikke bange for at opfordre andre - uanset alder - til at gøre det samme:
- Ligegyldigt hvor man er i sit liv, er der brug for flere hænder i ældreplejen - og har man overvejelserne, så er det bare om at komme afsted. Man kan jo altid stoppe igen, hvis det alligevel ikke var noget.
Anne-Maj selv er færdiguddannet om tre år, og glæder sig til at gøre en forskel i ældreplejen.
Fakta
Har du lyst til at gøre som Anne-Maj, så tag kontakt til en uddannelsesvejleder hos SOSU Nord, din kommune - eller kontakt FOA.
Du kan her få hjælp med økonomi, studiestart og eventuel merit i forhold til eventuelt tidligere uddannelser
Du får som studerende en plan for hele dit uddannelsesforløb.
Er du voksenelev, over 25 år, får du voksenløn på godt 22.000 kroner