Hvis der er risiko for vold på din arbejdsplads, så er I nødt til i fællesskab at afklare, hvordan vold skal forebygges. Det vil sige, I skal afklare hvad I gør, hvis der opstår episoder med vold og trusler. I skal også gøre jer klart, hvordan I vil følge op på episoderne.
Voldspolitikken skal udarbejdes i dialog mellem ledelsen og jer som medarbejdere. Diskussionerne skal tage udgangspunkt i medarbejdernes konkrete erfaringer fra dagligdagen. Ud fra de konkrete situationer og evt. ulykkesanalyser kan I finde frem til nogle retningslinjer for arbejdet, som alle skal forsøge at opfylde.
Det er vigtigt, at alle føler et ansvar for at undgå vold og trusler og i stedet for skabe gode arbejds- og livsbetingelser for såvel personale som brugere, beboere, klienter.
Voldsforebyggelse er en løbende proces, der konstant skal holdes ved lige, evalueres og følges op på. Derfor er det nødvendigt at I løbende diskuterer, hvad der virker - og hvorfor.
En voldspolitik kan indeholde:
- De overordnede opgaver for ledelsen, medarbejderne og arbejdsmiljøorganisationen
- Værdier, etik, kultur og holdninger til vold og trusler på arbejdspladsen
- Mål, milepæle, strategier, succeskriterier og prioritering af indsatserne for at forebygge volden
En voldspolitik skal også bestå af en handleplan, som kan indeholde:
- Oversigt over arbejdspladsens fysiske indretning og sikkerhedsforanstaltninger (for eksempel trygge og velegnede lokaler, god belysning, alarmanlæg osv.)
- Optegnelse af, hvordan I vil håndtere beboere/brugere som er voldelige eller aggressive
- Vejledning for, hvordan den enkelte medarbejder skal forholde sig, når der viser sig tegn på konflikt?
- Beskrivelse af hvordan man yder kollegial støtte til en voldsramt medarbejder og hvordan den voldsramte får professionel krisehjælp
- Efteruddannelse og supervision af medarbejdere
- Introduktion og oplæring af nyansatte i hvordan vold forebygges på jeres arbejdsplads
- Procedurer for anmeldelse og registrering
- Procedurer for opfølgning og analyse