Blommekompot

Tykmælk med blommekompot og ristede havreflager

At lave sin egen tykmælk er nemmere, end du tror, og den smager fantastisk i selskab med sød blommekompot og sprøde, honningristede havreflager. Blommer og flager kan i øvrigt laves i store mængder ad gangen og har lang holdbarhed.

Til 4 personer

Tykmælk (1 liter):
1 liter letmælk
1 dl kærnemælk

Ristede havreflager:
200 g havregryn
1 spsk. honning (til børn under 1 år, brug 1 spsk. rørsukker i stedet)
15 g smør

Blommekompot:
250 g blommer
50 g rørsukker

Tykmælk
Hæld 1 dl sødmælk op i et glas, og drik det. Hæld så 1 dl kærnemælk op i mælkekartonen (hvor der nu er plads), og ryst godt. Lad mælkekartonen stå i 18-24 timer på køkkenbordet, så har du hjemmelavet tykmælk. Sæt derefter tykmælken i køleskabet, så den er kold ved servering. Spist tykmælken med flager og kompot på.

Havreflager
Rist havreflagerne let på en pande i ca. 3-4 min. ved lav varme, til de er gyldne og sprøde. Kom så honning/rørsukker og smør på panden, og rør godt rundt med en træske, så havreflagerne bliver jævnt karamelliserede. Hæld havreflagerne i en bakke, og lad dem køle af. Opbevar havreflagerne i et patentglas, en tætsluttende kagedåse eller en plastbeholder.

Kompot
Skyl blommerne godt, skær dem i halve, og fjern stenene.
Kom blommerne i en flad gryde med sukkeret og det vand, der hænger ved blommerne efter skylning. Kog, indtil blommerne moser ud (ca. 8-10 min.), og tag så gryden af varmen. Lad kompotten køle af, og spis den oven på tykmælk eller som marmelade.

TIP
Kompot kan også laves på andre frugter og bær: Brombær, jordbær, solbær, mirabeller, æbler og pærer. Den kan også bruges som marmelade på boller eller nybagt rugbrød. De overskydende 9 dl kærnemælk fra tykmælken kan bruges til smoothies, koldskål eller i nogle bageopskrifter i stedet for yoghurt.

 

Pædagogik og mad

Forældrene fortæller

Søg dagplejeplads