Kødsovs med rodfrugter
Denne kødsovs kan passe sig selv, mens du laver noget andet, og når den får lov til at stå og simre, vil den opnå en mere intens og tæt smag. Kødsovsen kan med fordel laves 1-2 dage før, den skal spises, og det er en god ide at lave den i større portioner, så der er nok til fryseren også.
Til 4 personer
Kødsovs:
3 skiver bacon
1 spsk. olivenolie
400 g hakket oksekød (gerne med lav fedtprocent)
½ dl balsamico eller rødvinseddike
200 g revne rodfrugter, f.eks. gulerod, selleri, rødbede
1 løg
1 tsk. frisk eller tørret timian
salt og peber
2 dåser hakkede flåede tomater
Selleri-kartoffelmos:
300 g knoldselleri (skrællet vægt)
500 g kartofler (skrællet vægt)
3 dl mælk
20 g smør
fintrevet skal og saft af ½ usprøjtet citron
salt og peber
Kødsovs
Skær baconen ud i små tern, og kom olie og bacon i en gryde. Rist baconen stille og roligt i 1-2 min. Tilsæt så hakket kød, og lad det riste med i 4-5 min. Kom balsamico på, og lad det koge ind i kødet, så der ikke er mere væske i gryden. Tilsæt de revne grøntsager, hakket løg, timian, salt og peber, og vend godt rundt. Kom herefter de flåede tomater i gryden, og bring det hele i kog. Kom låg på gryden, og sæt den i ovnen. Lad kødsovsen stege/koge i ovnen ved 160° i 60-70 min.
Tag så kødsovsen ud af ovnen, og server den med pasta, ris eller selleri-kartoffelmos (sæt ikke gryden direkte på bordet, da den er meget varm, og børnene kan brænde sig).
Selleri-kartoffelmos Skræl selleri og kartofler, og skær dem ud i grove stykker. Dæk med vand i en gryde, tilsæt lidt salt, kom låg på gryden, og bring den i kog. Lad sellerien og kartoflerne koge, til de er møre, ca. 20 min. Hæld så vandet fra, og lad gryden med indhold stå et par min. og dampe af.
Varm mælk og smør op i en gryde. Mos kartofler og selleri med et piskeris eller en
kartoffelmoser, og tilsæt mælk og smør lidt ad gangen under omrøring. Pas på ikke at piske for meget i mosen - så risikerer den nemlig at blive klistret. Smag mosen til med citronskal og -saft, salt og peber.